מוסקה – מאכל יווני מסורתי!
לא תוכלו לעזוב את התבנית…המוסקה במקור הינה מאכל בלקני. כיוון שמוצאנו מסלוניקי, אמא קבלה מסבתא לפני שנים מתכון למוסקה חלומית. הכנת המוסקה הייתה כרוכה בעבודה די רבה. לכן הוא נשמר בדרך כלל לחגים ולשמחות. תמיד כשאמא הכינה את המוסקה, הבית התמלא בריחות נפלאים, החגיגה הייתה בעיצומה עוד לפני שהתחילה…
לימים שדרגתי את המתכון ואף מצאתי לו קיצורי דרך. לאפות את החצילים ותפ"א במקום לטגנם, להחליף שכבה אחת של חצילים בתפוחי אדמה כי לדעתי זה יותר טעים… עם הנסיונות והשדרוגים, הרי לכם מתכון מנצח. שווה כל רגע של השקעה. ואל תתפלאו אם המוסקה שלכם תגמר לפני שהתבנית תספיק להתקרר!
הי, אל תשכחו לצלם ולתייג אותי באינסטוש. (גם להשאיר כאן תגובה זה בסדר גמור:)
זה הכי משמח אותי בעולם. תהנו!
החומרים:
- 3 תפוחי אדמה גדולים פרוסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
- חציל אחד מבריק פרוס לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
- שמן זית / קנולה
- מלח גרוס, פלפל שחור גרוס
מלית-
- בצל אחד קצוץ
- חופן עלי פטרוזיליה קצוצה
- 500 גרם בשר עגל טחון
- 1 עגבניה חתוכה דק
- 1/2 פלפל אדום / ירוק חריף קצוץ (מי שאוהב פיקנטי – לא חובה)
- מלח, פלפל – לפי הטעם
- כפית סוכר
- כפית כמון
- שן שום כתושה
לרוטב:
- 50 גרם חמאה – למי ששומר כשרות ניתן להמיר למרגרינה
- שתי כפות קמח רגיל
- כוס וחצי מרק עוף מוכן – צח
- פלפל ומלח לפי הטעם
- קורט סוכר
- קופסה קטנה של רסק עגבניות – 100 גרם
- 2 ביציים
- 70 גרם גבינת פרמזן מגוררת – במתכון כשר מוותרים
אופציה: אני אוהבת להוסיף מעל שכבת הבשר הטחון גם כ-50 גרם גבינת קשקבל/גלעד (במקום הפרמזן)
אבל שוב, במתכון כשר – כמובן שמוותרים
אופן ההכנה:
- מחממים את גריל התנור ל-220 מעלות.
- מסדרים בתבנית את פרוסות תפוחי האדמה, מזליפים מעל שמן זית, מלח ופלפל.
- כך גם לגבי החצילים.
- מכניסים את שתי התבניות לתנור, הופכים אחרי כ 20 דקות את הפרוסות לצד שני, כך ששני הצדדים של החצילים ותפוחי האדמה מזהיבים קלות.
- סופגים את השמן בנייר סופג,
- מסדרים בצפיפות – ללא חפיפה את פרוסות תפוחי האדמה בתבנית.
המלית:
- מטגנים את הבצל במחבת עמוקה. מוסיפים את הבשר ואת שאר המרכיבים למלית. מערבבים ומבשלים כעשר דקות עד שהנוזלים מתאדים. זהירות – לא לייבש את הבשר.
- את המלית מניחים בתבנית על שכבת תפוחי האדמה שסידרנו קודם לכן.
- על מלית הבשר – מי שרוצה מפזר את גבינת הגלעד המגוררת.
- מעליה מסדרים את פרוסות החצילים בחפיפה זהירה.
הרוטב:
- ממיסים את החמאה (או המרגרינה), מוספים את הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים את המרק ומבשלים על להבה בינונית עד שמסמיך. מורידים מהאש ומוסיפים: מלח, פלפל, רסק עגבניות, ביצים רכות ואת הפרמזן המגוררת (בגרסה הלא כשרה).
- זהירות עם המלח כי הגבינות מלוחות (בגרסה הלא כשרה בלבד).
- מערבבים היטב היטב.
- יוצקים את הרוטב על שכבת החצילים. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות.
- אופים כשעה עד המוסקה מתייצבת ומזהיבה