לחמניות עננים
גם בקיץ וגם בחורף, כשחשקה נפשנו בעננים שינוחו בצלחת וייעלמו בקרבנו כהרף עין, מיד עולה זיכרון מתוק של לחמניות הבאן, לחמניות אופייניות למטבח הסיני, שמתבשלות בטכניקה שתמיד מעוררת בי תדהמה. מכניסים לסלסלת אידוי מבמבוק כדורי בצק והם הופכים להיות כדורים תפוחים של ממש עם מרקם רך רך, שעד שלא תנגסו בו לא תוכלו לדמינו.
נתקלתי בשמות שונים ללחמניות האלה, ההבדלים ביניהם קצת שנויים במחלוקת. אז אימרו באן או באו, ויותר מזה – אל תרתעו מלהכין אותם בבית, ההכנה די פשוטה. לכן, אל נא תתרשמו ברשימת המרכיבים שאולי נראית קצת מאיימת.
את הלחמניות האלה תוכלו להגיש ריקות לצד תבשילים שונים לטעמכם או עם בשר טחון מתובל כפי שאביא להלן. כמו כן, תבשיל אונטריב מפורק ישתדך מצוין לבצק הסופג.
המתכון הספציפי הזה מתבסס על מתכון של השף ישראל אהרוני שהוא באמת יוצא מן הכלל. נעשו בו רק שינויים קלים! וכמובן הוכפלו הכמויות. כיוון שהלחמניות הללו פשוט נחטפות.
החומרים הדרושים ללחמניות (כ-20 לחמניות):
600 גרם מים פושרים
6 כפות סוכר
14 גרם שמרים יבשים
1 ק"ג קמח
1 כפית מלח
4 כפות שמן
4 כפיות אבקת אפיה
החומרים למילוי:
6 כפות שמן
8 שיני שום קצוצות
10 בצלי שאלוט קצוצים
3 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
600 גר' בשר טחון
5 כפות רוטב סויה
2 כף רוטב פאד תאי (מזרח ומערב – להשיג בכל סופר)
מעט צ'ילי חריף
5 בצלים קצוצים ירוקים
8-10 עלי חסה
מיונז – למי שאוהב (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מערבבים את המים, הסוכר, השמרים ומניחים להתססה בקערית נפרדת.
- מוסיפים את הקמח, מלח, שמן ואבקת אפיה לקערת המיקסר, מערבבים. מוסיפים את השמרים, לשים כ 5 דקות. עד שמתקבל בצק נוח לעבודה. מניחים להתפחה כשעתיים במקום חמים. עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק על משטח מקומח למלבן בגודל 40/20 ס"מ. מקפלים אותו ל- 3 ומרדדים שוב למלבן מעט יותר דק.
- מברישים את המלבן במעט מים ומגלגלים לגליל ארוך ומהודק. חותכים את הגליל בסכין חדה לחתיכות באורך 5 ס"מ.
- מניחים את החתיכות בכלי אידוי על ריבועי נייר אפיה (ריבוע אחד תחת כל חתיכת בצק)
- מכסים במגבת לחה וממתינים 1/2 שעה שיתפחו שוב.
- בינתיים מכינים את המילוי: מחממים שמן במחבת. כשהוא חם מאוד מטגנים בו דקה א השום, הבצל והג'ינג'ר. מוסיפים את הבשר ומטגנים 4 דקות נוספות. מוסיפים את הסויה, הרוטב המתוק ומעט צ'ילי. מערבבים ומבשלים עוד 4 דקות. מכניסים פנימה את הבצל הירוק החתוך ומכבים את האש. מניחים בצד.
- את לחמניות האידוי מאדים בכלי האידוי המכוסה 15-20 דקות עד שהן מוכנות. שימו לב לא להכניס יותר מ- 4-5 לחמניות תלוי בגודל כלי האידוי שלכם, כי הן תופחות מאוד באידוי. תנו להם מרחב. לכן, כדאי לעבוד בסבבים.
- לאחר שהלחמניות מוכנות חותכים אותם באמצע, מניחים כף גדושה מהתערובת, מניחים עלה חסה, ואוכלים מיד.
- מי שאוהב יכול להוסיף מעט מיונז.
- בתיאבון!